Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοβουλία για μια ανεξάρτητη - αγωνιστική - αριστερή παρέμβαση
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Oι εκλογές για τους Δήμους και τις Νομαρχίες τον Οκτώβρη, γίνονται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει τη γενική αντιδραστική της επίθεση και ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα, ενώ συνεχίζεται η ασφυχτική επιτήρηση της οικονομίας από την E.E. και η εφαρμογή των ατέλειωτων προγραμμάτων «σταθερότητας» και «σύγκλισης», δηλαδή της άγριας λιτότητας, που έχει γονατίσει το λαό. Την ίδια στιγμή ο ιμπεριαλισμός κρατά ανοικτά τα μέτωπα του πολέμου, συνεχίζει τα εγκλήματα κατά των λαών. Οι εργαζόμενοι όμως και ο πρόσφατος φοιτητικός ξεσηκωμός έστειλαν μηνύματα αντίστασης, ενώ δυναμώνει η αντίσταση των λαών.
Η NΔ και το ΠAΣOK επιδίδονται σε μια κούφια δημαγωγία για την ενίσχυση δήθεν της αυτό-διοίκησης, για περιφερειακή αποκέντρωση και ανάπτυξη. Με την πολιτική τους όμως έκαναν την τοπική αυτοδιοίκηση κομματικό παραμάγαζο, την αποξένωσαν από τα λαϊκά και τα προβλήματα των εργαζομένων, τη μετέτρεψαν σε φορομπηχτική καπιταλιστική επιχείρηση, σε αστυνόμο και μάνατζερ, υπεργολάβο της κρατικής εξουσίας, θερμοκήπιο σκανδάλων και ρεμούλας, μηχανισμό ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Απ΄ την άλλη τα κόμματα της «επίσημης» αριστεράς είτε παραμένουν σταθερά συμπληρωματική δύναμη της ΠΑΣΟΚκικής «κεντροαριστεράς» (ΣΥΝ), είτε, ενώ εμφανίζονται με αριστερό προσωπείο, στην πραγματικότητα παραμένουν δέσμια του «τζανετακισμού», ακολουθούν τον διασπαστικό δρόμο της κομματικής περιχαράκωσης και καταγραφής (ΚΚΕ).
Έτσι κι αλλιώς οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπως κι όλες γενικά οι εκλογές στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα. Μπορεί όμως να αποτελέσουν και μια ευκαιρία για δραστήρια κινητοποίηση των δημοτών ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και την προώθηση των λαϊκών και δημοτικών διεκδικήσεων.
Η όποια παρέμβασή μας στις δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές, πρέπει να συνδυάζεται με μια συνεχή παρουσία για την ανάδειξη λαϊκών προβλημάτων και την αγωνιστική, μαζική διεκδίκηση για τη λύση τους. Αυτό απαιτεί τη συγκρότηση μιας κίνησης, που θα παρεμβαίνει στα προβλήματα του Δήμου ή του Νομού, που δεν θα πρέπει να έχει ένα τοπικιστικό πνεύμα, αλλά να δένεται με τη γενικότερη πολιτική πάλη του λαού μας. Με αυτό το πνεύμα βλέπουμε και την παρέμβαση στις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές.

Το κυκλοφοριακό της Ηγουμενίτσας, η «Μεγάλη Ιδέα» του Λιμανιού και της Εγνατίας που θα έφερναν δήθεν την ανάπτυξη, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, η συνεχής υποβάθμιση του Καλαμά, οι μεθοδεύσεις για το σχέδιο «ΝATURA», η καταστροφή του Δρεπάνου και του ευρύτερου περιβάλλοντος της περιοχής, οι βιολογικοί καθαρισμοί των άλλων μεγάλων οικισμών του Νομού, το θέμα των ΧΥΤΑ, τα απαιτούμενα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, τα έργα υποδομών σε νέους οικισμούς ή στις υπό επέκταση περιοχές των Σχεδίων Πόλης, οι δρόμοι «καρμανιόλες» στις εισόδους της πόλης, η ανάγκη νέων Σχολείων και Παιδικών Σταθμών (η κατάργηση των τροφείων), η υπεράσπιση της Δημοτικής περιουσίας μαζί με την δημιουργία και την αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων, η επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών και του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, η φθίνουσα-λόγω και της εφαρμογής της ΚΑΠ της ΕΕ-γεωργία και κτηνοτροφία του Νομού μας, η απουσία-μετά το κλείσιμο του Εργοστασίου Φιλιατών-της όποιας μονάδας μεταποίησης, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, το μεγάλο έλλειμμα πολιτισμού, οι χωρίς ανασκαφή αρχαιολογικοί θησαυροί του Νομού μας και το Μουσείο της πόλης, τα αδιέξοδα της νεολαίας μας κλπ, προστίθενται στα άλλα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, του πολέμου, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του τόπου μας, γεννήματα της ίδιας πολιτικής.

Διαχειριστές αυτής της πολιτικής υπήρξαν οι μέχρι τώρα Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές της περιοχής μας .


Όλα αυτά τα προβλήματα θέλουμε να αναδείξουμε, να συσπειρώσουμε περισσότερο κόσμο, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά λύσεις, στην κατεύθυνση υπεράσπισης δικαιωμάτων, ανακούφισης της ζωής των πολιτών, συνδέοντας αυτούς τους μικρούς καθημερινούς αγώνες, με την γενικότερη πολιτική πάλη του λαού μας.
· Γι αυτό σας καλούμε την Δευτέρα 10-7-2006, ώρα 9.00μμ, στην Ηγουμενίτσα, στο «ΠΑΝΘΕΟΝ», για να συζητήσουμε τις αρχές, τις δυνατότητες και τους τρόπους

για μια ανεξάρτητη - αγωνιστική - αριστερή παρέμβαση
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου