ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Πράσινο φως στον Ελληνοϊταλικό Αγωγό Φυσικού ΑερίουΑπό τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας (ΝΕΧΩΠ)
Του Αποστόλη Ζώη
Πράσινο φως πήρε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας (ΝΕΧΩΠ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων το κομμάτι του έργου του Ελληνοϊταλικού Αγωγού Φυσικού Αερίου που αφορά το νομό μας, όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΕΥΝΑ ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων κ. Γκούτσιας, μετά από σχετική ερώτηση που απευθύναμε.
Η προτεινόμενη χάραξη του αγωγού έχει αρχή την Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής στον Νομό Ροδόπης και αφού διασχίσει τους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Ιωαννίνων, καταλήγει στον Νομό Θεσπρωτίας, ανατολικά της Κοινότητας Πέρδικας.
Αντικείμενο της μελέτης αποτελούν επίσης οι σύνοδες εγκαταστάσεις του Έργου, όπως Σταθμοί Συμπίεσης, Μετρητικοί / Ρυθμιστικοί Σταθμοί, Σταθμοί Ξέστρου, Βανοστάσια και το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης.
Σημειώνεται ότι στο τμήμα του από την Κομοτηνή μέχρι τα Τρίκαλα Ημαθίας, ο Αγωγός ακολουθεί παράλληλη χάραξη με το υφιστάμενο δίκτυο Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης - με την εξαίρεση ενός τμήματος από το Βανοστάσιο Γάζωρου μέχρι το Βανοστάσιο Δρυμού. Το υφιστάμενο δίκτυο Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης έχει λάβει όλες τις απαραίτητες, περιβαλλοντικές και άλλες, εγκρίσεις και έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διέλευση από περιοχές προστασίας, όπως η διέλευση από τον ποταμό Νέστο. Από το νομό μας ο αγωγός διασχίζει το ορεινό άκρο στα σύνορα με τους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών.
Γνωρίσματα
Όσον αφορά τα γενικά γνωρίσματα του έργου το δυτικότερο σημείο της χερσαίας χάραξης είναι το σημείο σύνδεσης του αγωγού με το Υποθαλάσσιο Τμήμα, ανατολικά της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας ενώ το ανατολικότερο είναι ο σταθμός της Κομοτηνής στη Ροδόπη. Μεσολαβούν 568 περίπου χλμ. χάραξης διαμέσου των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή που διασχίζει η χάραξη περιλαμβάνει πληθώρα γεωμορφολογικών, οικολογικών και ανθρωπογενών γνωρισμάτων'.
Περιβαλλοντικά
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές συνέπειες αναφέρονται τα εξής:
Όρια νομών Τρικάλων/Ιωαννίνων - ΒΑ του Μετσόβου: Η χάραξη διέρχεται από δάσος οξιάς σε έκταση 2,7 χλμ. περίπου. Στα ανοίγματα αυτού διέρχεται από εγκαταλειμμένες καλλιέργειες και λιβάδια.
Περιοχή Μετσόβου: Η χάραξη διέρχεται από ορεινά λιβάδια σε έκταση 4 χλμ. περίπου και μικρή έκταση δάσους λευκόδερμης πεύκης (περ. 600 μ.).
Όρια νομών Γρεβενών/Τρικάλων - όρια νομών Τρικάλων/Ιωαννίνων:
Η χάραξη διέρχεται από δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) σε έκταση περίπου 3,5 χλμ. και στα ανοίγματα αυτού διέρχεται από μικρής έκτασης νησίδες με εγκαταλειμμένες καλλιέργειες και λιβάδια. ΒΔ της κοινότητας Πλατανιστού διέρχεται από δάσος δρυός σε έκταση 700 μ. περίπου. Στα όρια με το νομό Ιωαννίνων διασχίζει δάσος οξιάς (Fagus sylvatica) και λειβάδια σε έκταση 600 και 700 μ. περίπου, αντίστοιχα.
Η ΕΡΕΥΝΑ-ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου