Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ : «Άνθρακες ο θησαυρός»
Συνεχίζεται η αντιμεταναστευτική της κυβέρνησης
Καθημερινές οι τραγωδίες των  μεταναστών 
      Έξι άνδρες, μία γυναίκα  κι ένα ανήλικο  κοριτσάκι πνίγηκαν στα άγρια νερά της θάλασσας της  Σάμου, όταν βούλιαξε η βάρκα Τούρκου δουλέμπορου που τους μετάφερε.
      Παραδίπλα στη Βολισσό της  Χίου, οι δυνάμεις καταστολής προσήγαγαν και διαπόμπευσαν μετανάστες εργάτες στους δρόμους του χωριού, μπροστά στα παιδιά τους. Ξανά και ξανά στην επικαιρότητα η απάνθρωπη κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, οι οποίοι «παίζουν» τη ζωή τους κορόνα-γράμματα, προκειμένου να διαφύγουν από την εξαθλίωση των χωρών τους. Τα περιστατικά αυτά φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» προς τους μετανάστες, που τους «τσακίζει» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, στα λιμάνια της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας ή τους θαλασσοπνίγει στο Αιγαίο, ενώ όσους από αυτούς καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα, τους περιμένουν η καταστολή, το κυνήγι, οι εκβιασμοί και οι απειλές της εργοδοσίας, όλα αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.
      Την ίδια στιγμή στο Πειραιά εγκαταστάθηκε  το πρώτο Παράρτημα της FRONTEX, ενός ευρωενωσιακού μηχανισμού επιτήρησης των συνόρων και θωράκισης της ΕΕ, ταχείας επέμβασης, με σκοπό την καταστολή της μετανάστευσης και την «επαναπροώθηση» των μεταναστών.
      Μετά  από αυτά, αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την χορήγηση ιθαγένειας για πολύ λίγους από τους μετανάστες, με τόσους περιορισμούς και προϋποθέσεις, που διαιωνίζει αυτή την κατάσταση της ομηρείας  και του κυνηγητού. Μάλιστα το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις αρχικές, αόριστες και εντυπωσιοθηρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, Η υποχώρηση της κυβέρνησης, έγινε και κάτω από την πίεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πιθανόν σαν αντάλλαγμα στην συναινετική πολιτική τους στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα ο πρωθυπουργός στη Βουλή δικαιολόγησε την υποχώρησή του αυτή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι δογματική» και γι' αυτό ενσωμάτωσε τις προτάσεις άλλων κομμάτων.
      Όπως  λοιπόν κατηγορηματικά δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης,  «μόνο μετανάστες που ζουν νόμιμα και χωρίς εκκρεμότητες στην Ελλάδα μπορούν να ζητήσουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια». Το ζήτημα είναι λοιπόν πόσοι μπορεί να είναι αυτοί οι μετανάστες, που έχουν καταφέρει να ζουν νόμιμα και να μην έχουν εκκρεμότητες στην χώρα μας. Με βάση νόμο της ΝΔ ακόμα και όταν έχει ένα απλό πλημμέλημα δε μπορεί να πάρει την ιθαγένεια (παράβαση τροχαίου, περιύβριση αρχής ή κάτι ανάλογο).
      Το  νομοσχέδιο μάλιστα θέτει επαχθέστερους  όρους για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή ζουν χρόνια στην Ελλάδα, αυξάνοντας τα σχετικά χρονικά διαστήματα και τις προϋποθέσεις. Μιλάμε για 250.000 παιδιά που βιώνουν την ανασφάλεια και την ανυπαρξία δικαιωμάτων των γονιών τους. Δεν είναι γραμμένα σε δημοτολόγια, δεν παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης, κάποια από αυτά δεν μπορούν ακόμη να εκδώσουν ούτε διαβατήριο της χώρας προέλευσής τους. «Αναπόγραφα» και «ανώνυμα» δηλαδή.
        Όσο δια τη χορήγηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση αυτή … γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός». Ο υποψήφιος πρέπει να καταθέτει τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών. Μιλάμε ουσιαστικά για την επαναφορά του αλήστου μνήμης «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων». Πρέπει να περνά ειδικά τεστ γνώσης της ελληνικής γλώσσας και «να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της χώρας και να διαθέτει βασική γνώση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας». Επίσης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, δεν έχει διωχθεί για αντίσταση κατά της αρχής και δεν έχει προβεί σε «εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες». Να αποδεικνύει δηλαδή ότι δεν είναι ελέφαντας, όταν «τρομοκράτης» μπορεί εύκολα να βαφτιστεί ο οποιοσδήποτε μετέχει σε μια κινητοποίηση ή οργάνωση, όταν κατά το κυνηγητό από την αστυνομία η «αντίσταση κατά της αρχής» είναι βέβαια, ενώ σίγουρα όλοι θα έχουν φιλοξενήσει κάποιον «παράνομο» φίλο ή συγγενή, που δεν έχει που να μείνει, τους οποίους τώρα θα πρέπει να …καταδίδουν !!!
      Βέβαια  ο Γ. Παπανδρέου στη  Βουλή με βερμπαλισμούς για τα δεινά των μεταναστών για την αδιαφάνεια και το καθεστώς ρουσφετιού που επικρατούσε, για το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές κλπ., προσπάθησε να εξωραϊσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του. Διευκρίνισε σαφώς όμως, ότι «σφραγίζονται οι έξοδοι της χώρας προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να καταστεί η χώρα μη ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ». Δήλωσε ότι «θα αλλάξει η νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου και οι σχετικές αιτήσεις θα εξετάζονται μέσα σε ένα εξάμηνο», παραδεχόμενος ότι σήμερα επικρατεί καθεστώς μηδενικής παροχής πολιτικού ασύλου, ενώ επιβεβαιώνοντας την αθλιότητα των κέντρων υποδοχής, εξήγγειλε ότι αυτά θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε σύγχρονα κέντρα.
      Τέλος χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με την FRONTEX, που επιτηρεί τα ανατολικά  θαλάσσια σύνορα της χώρας και  ασχολείται με την αποτροπή εισόδου  μεταναστών, όταν συμμετέχει και η Τουρκία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, με τις γκρίζες ζώνες να παραμένουν και με την επικύρωση από την κυβέρνηση της συμφωνίας της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία για τη δράση του ευρωστρατού στο Αιγαίο.
      Η ΝΔ εμφανίστηκε να πλειοδοτεί σε ακραίες, αντιδραστικές, ρατσιστικές θέσεις, θέτοντας σαν προϋπόθεση την πλήρη ενσωμάτωση των μεταναστών και την εγκατάλειψη των πολιτιστικών τους στοιχείων και της εθνικής, φυλετικής ταυτότητας.  Για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, να παίρνουν την  ιθαγένεια όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωσή τους, χωρίς άλλες διακρίσεις, αλλά με δύο μόνο προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους εφόσον προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί θα μετατρέψει την Ελλάδα σε «μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης» και θα πολώσει την ελληνική κοινωνία.
      Σε  ένα ντελίριο εθνικισμού, ρατσισμού  και πατριδοκαπηλείας επιδόθηκε  ο ΛΑΟΣ με τον Καρατζαφέρη να φτάνει μεταξύ των άλλων, στο σημείο να  κατηγορεί τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, αφού ισχυρίστηκε ότι το 55% των κρατουμένων στις φυλακές είναι μετανάστες και να τους θεωρεί υπεύθυνους που ξαναέφεραν στην Ελλάδα, ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, όπως …τη φυματίωση. Χαιρέτισε τη στάση του πρωθυπουργού που βλέπει ότι «η μετανάστευση βλάπτει» και τη θέση της ΝΔ, λέγοντας ότι χαίρεται που η αξιωματική αντιπολίτευση «ήρθε κοντά στη θέση του ΛΑ.Ο.Σ.».
      Βέβαια  ούτε ο Γ. Παπανδρέου, ούτε οι Σαμαράς-Καρατζαφέρης έκαναν την παραμικρή νύξη για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους μετέχει και η χώρα, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το μεγάλο κύμα προσφύγων.
      Την «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», που «βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο», τις «αγορές» και τους «διεθνείς οίκους», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσουν και σε περιβαλλοντική καταστροφή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ακόμα στρατιά μεταναστών, μη θέλοντας να μιλήσει για ιμπεριαλισμό. Έχοντας χαιρετίσει τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες, μαζί με κάποιες αντιρατσιστικές οργανώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε στις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι η μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος περνάει μέσα από την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και την επικράτηση των οικουμενικών ελευθεριών.
      Εντύπωση  προκάλεσε η τοποθέτηση ΓΓ του ΚΚΕ στη Βουλή για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες, «αύριο θα θέσουν ζήτημα μειονότητας και για τους μετανάστες. Και πρέπει να παρακολουθούμε και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των υπέρ ή κατά της ιθαγένειας. Διότι το θέμα δεν είναι μόνο δίνω ή όχι ιθαγένεια. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά απόψεις, οι οποίες μπορεί να καλλιεργήσουν αντιλήψεις παρά πολύ επικίνδυνες».
      Σαφώς και η χορήγηση ιθαγένειας σε λίγους μετανάστες δεν λύνει  το πρόβλημα. Όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, όσο διακρίνονται σε νόμιμους και παράνομους, όσο θα υπάρχουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι εργοδοτικοί εκβιασμοί για τη δουλειά και τα ένσημα, όσο το πολιτικό άσυλο θα δίνεται με το σταγονόμετρο, όσο δεν τους δίνονται άδειες για να φεύγουν, όσοι θέλουν, από τη χώρα μας, όσο η ΕΕ θωρακίζει την Ευρώπη, όσο οι μετανάστες χρησιμοποιούνται σαν στρόφιγγα για να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης στις καπιταλιστικές χώρες, τόσο και πιο πολλά φαινόμενα σαν αυτό της Σάμου και της Χίου θα βλέπουμε ξανά και ξανά.
      Tο  εργατολαϊκό κίνημα  μαζί με τις  μεταναστευτικές  οργανώσεις, θα πρέπει αφενός να αποκαλύψει την επιχείρηση εξωραϊσμού της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και αφετέρου να καταδικάσει την επιχείρηση ρατσισμού και ξενοφοβίας : Nα καταγγείλει πρώτα-πρώτα την ιμπεριαλιστική πολιτική HΠA-EE. Nα προβάλει το αίτημα να σταματήσουν τα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες. Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Eλλάδα. Για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Για ίσα κοινωνικά, δημοκρατικά, πολιτικά και μορφωτικά και θρησκευτικά δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργάτες. Nα ξανακουστεί πιο δυνατά το σύνθημα: «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου