Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Προσλήψεις στα Νοσοκομεία Η υποβάθμιση συνεχίζεται...


Γράφει ο Παύλος Αλεξίου

Από τις 2987 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχτηκαν σε όλη τη χώρα, από
τις 79 θέσεις για τα όλη την Ήπειρο, 67 για τα Γιάννενα, 5 για την Άρτα, 6 για την Πρέβεζα
και μόνον 1 για τη Θεσπρωτία (!!!)
Έτσι θα «αναβαθμίσει» η κυβέρνηση την Δημόσια Υγεία στη Θεσπρωτία  
Τέρμα το Φιλιάτι ; Όλοι στα Γιάννενα ή στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα; 
      Έκλεισε στις 8-2-2010 η προκήρυξη του ΑΣΕΠ με τις παραπάνω θέσεις. Βέβαια οι θέσεις αυτές δεν φτάνουν για τις ανάγκες των νοσοκομείων της χώρας. Άλλωστε  η κυβέρνηση προεκλογικά μιλούσε για το 2010, για 5000 θέσεις. Αλλά μήπως ήταν αυτή μόνον η προεκλογική εξαγγελία που αποδείχτηκε απάτη;
      Όμως  οι ανάγκες σε νοσηλευτικό-και όχι  μόνον-προσωπικό στο Νοσοκομείο Φιλιατών και στα Κέντρα Υγείας του Νομού είναι όχι απλά μεγάλες, αλλά τεράστιες. Κάποιοι θα επικαλεσθούν τις οργανικές θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου. Τόσα χρόνια ας τον άλλαζαν ή ας μην έκαναν τόσες πολλές αποσπάσεις νοσηλευτριών σε άλλες υπηρεσίες, εκτός του τομέα υγείας, μαζί με τις πρόσφατες, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση με τον τότε τοπικό βουλευτή. Ακόμη και με βάση την πληθυσμιακή αναλογία ο Νομός δικαιούνταν τουλάχιστον 18 θέσεις και όμως….
      Όμως, ποιος λογαριάζει το Νοσοκομείο Φιλιατών, που θέλουν να το υποβαθμίσουν κι άλλο, παρά τις ηρωικές, φιλότιμες προσπάθειες του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού. Ενώ τα Νοσοκομεία στα Γιάννενα…«πρώτο μαγαζί γωνία». Βέβαια και εδώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό και με αυτές τις θέσεις δεν καλύπτονται. Το Υπουργείο Υγείας που έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και που βρίσκεται στην υπηρεσία του μεγαλοϊατρικού κατεστημένου και των ιατροφαρμακευτικών μονοπωλίων, δεν μπορεί να αφήσει εντελώς ακάλυπτα τα δυο κυρίως Νοσοκομεία, για να διατηρήσουν το «πρεστίζ» τους και μαζί με αυτό τα απογευματινά και τα εξωτερικά ιατρεία των μεγαλογιατρών-που θέσπισε ο «δικός» μας, τότε Υπουργός Υγείας (Παπαδόπουλος)-με …ό,τι αυτό συνεπάγεται.
      Θα  γελάσει πικρά αν ανοίξει κανείς την ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και διαβάσει τι έλεγε προεκλογικά στα Γιάννενα: «Και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας. Είναι αδιανόητο τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία στα Γιάννενα, αλλά και στην Άρτα και το Φιλιάτι να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικού. Είναι απαράδεκτο».
      Το  ερώτημα που τίθεται είναι  γιατί σιώπησαν και δεν αντέδρασαν ή δεν διαμαρτυρήθηκαν οι παράγοντες του τόπου, που τυχαίνει να είναι και γιατροί: ο Δήμαρχος Φιλιατών, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλιατών, γιατροί του Νοσοκομείου, ο Νομάρχης, ιδιώτης γιατρός και ο τοπικός βουλευτής, γιατρός και αυτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
      Και καλά αυτοί μπορεί να «δεσμεύονται» από τα κόμματα που υπηρετούν, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος, με πρόεδρο μάλιστα γιατρό του Νοσοκομείου και οι άλλοι φορείς του τόπου μας τι έκαναν; Ο σύλλογος τέλος των εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκτός από εκκλησάκια στην αυλή του, τι έκανε για να αναδείξει το ζωτικό και για τα ίδια του τα μέλη αυτό θέμα ;
      Θα  μας απαντήσουν για το λαμπρό μέλλον που ξανοίγεται μπροστά μας. Για την καινούργια μεγάλη πτέρυγα του Νοσοκομείου, που από το 1990, 20 χρόνια μετά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και την έναρξη των σχετικών μελετών, κτίζεται τώρα, με πολύ αργούς ρυθμούς ή για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που χτίστηκε πιο γρήγορα, όχι τυχαία βέβαια. Θα πρέπει να ξέρουν ότι το κτίριο του Νοσοκομείου Κέρκυρας, της Κατερίνης κλπ. είναι έτοιμα εδώ και χρόνια, όπως ήταν έτοιμα για χρόνια της Λάρισας, το Θριάσιο κλπ. Έκαναν χρόνια για να ανοίξουν, αφού οι δαπάνες για τον ιατρικό-ξενοδοχειακό εξοπλισμό και για την πρόσληψη προσωπικού είναι τεράστιες. Και οι καιροί τώρα είναι πιο χαλεποί.
      Τέλος ας φανταστεί κανείς τι θα γίνει με το Νοσοκομείο Φιλιατών, όταν με το σχέδιο «Καλλικράτης» η Δημόσια Υγεία και τα Νοσοκομεία θα περάσουν στους Δήμους και θα λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια…«Εδώ γελάμε», που λένε. Υπάρχει και Οίκος Ευγηρίας στην πόλη, για να γίνει κι άλλο Γηροκομείο, εκτός αν σχεδιάζουν να μείνουν μόνον γέροντες στην περιοχή…
      Μήπως πρέπει να ξαναλειτουργήσει η Επιτροπή Αγώνα, μήπως οι υγιείς, προοδευτικές, αγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να αφυπνιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια και στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ενάντια και στον «Καλλικράτη», ενάντια και στην κυβερνητική πολιτική που δεν θα μας αφήσει «σε χλωρό κλαρί»;
      18-2-2010                                                                   Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου