Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣΑκόμη πιο ζοφερό μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Καποδίστρια ΙΙ Ο Δήμος επιχειρηματίας και φορομπήχτης, αστυνόμος και μάνατζερ,
υπεργολάβος της κρατικής εξουσίας

Εικόνες από το ζοφερό μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξετυλίχθηκαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, την Τετάρτη 11 Ιουνίου στην Παραμυθιά. «Η πρόκληση της νέας Μεταρρύθμισης στην Α’ βαθμια Αυτοδιοίκηση» ήταν το θέμα της Συνέλευσης, που τελικά αποτέλεσε μια πρόκληση στο λαϊκό δημοκρατικό αίσθημα. Και αυτό τόσο γιατί δεν εξέφρασε κανέναν από τους βασικούς προβληματισμούς που απασχολούν τον κόσμο, μετά το μεγάλο ναυάγιο του Καποδίστρια Ι, όσο και γιατί μια τέτοια διαδικασία παρέμεινε κλειστή στο στενό κύκλο των αυτοδιοικητικών ταγών. Αυτό επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Πιτούλης, όταν διέταξε απρόκλητα να κλείσουν τα μικρόφωνα και να αφαιρεθεί ο λόγος από πολίτη, γιατί διαπίστωσε ότι θα κατατείθονταν μια διαφορετική άποψη, βρίσκοντας σύμφωνο δυστυχώς όλο το Προεδρείο της ΤΕΔΚ. Σημειώτεον ότι πέρα από μια καταχώρηση στον τοπικό τύπο, στην οποία μάλιστα καλούνταν και «πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, με την ιδιότητα του παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου», καμιά ανακοίνωση δεν υπήρχε στην πόλη για το σημαντικό αυτό γεγονός και ήταν εύλογη η απορία των Παραμυθιωτών για τη φύση της εκδήλωσης που πραγματοποιούνταν.
Η απόλυτη και άκριτη αποδοχή στην εντεταλμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα αναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς ποτέ αυτό να έχει αποτελέσει αίτημα η διεκδίκηση της ίδιας της ΤΑ, ήταν το καθολικό συμπέρασμα της Γενικής Συνέλευσης. Η Καποδιστριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση με συρρικνωμένα τα λαϊκά χαρακτηριστικά της, με αλλοιωμένο τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα, με καλοπληρωμένους παράγοντες τοποτηρητές του δικομματικού συστήματος, αποδείχθηκε ανίκανη να κάνει την ελάχιστη αποτίμηση της προηγούμενης ιστορίας της. Δεν μπόρεσαν να διακρίνουν οι τοπικοί άρχοντες αυτό που όλος ο κόσμος του μόχθου και της εργασίας διαπιστώνει με δραματικό τρόπο. Την νέα προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να ξεφορτωθεί και άλλους δαπανηρούς τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, η πρόνοια και να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες τους, στο όνομα της «τοπικής κοινωνίας». Ένα έργο που μέχρι σήμερα έχει αναλάβει σχεδόν αδιαμαρτύρητα η ΤΑ και που την έχει καταστήσει υπηρέτη μιας άκρως αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας. Αρκεί να δεί κανείς τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι ή στη Σχολική Φύλαξη, την καθαρή φορομπηξία στους Παιδικούς Σταθμούς και το φούντωμα των «ανταποδοτικών τελών»
Οι ψίθυροι για την μη απόδοση από το κεντρικό κράτος ούτε των ελάχιστων χρημάτων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό καθώς και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου της ΤΑ από τον διορισμένο Περιφερειάρχη, επισκιάστηκαν από την πλήρη συμφωνία για τα έργα με ΣΔΙΤ, που μετατρέπουν την ΤΑ σε άμεσους φορείς εξυπηρέτησης του τραπεζικού κεφαλαίου και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μια ΤΑ αποτελεσματικής, όχι σαν φορέας διεκδίκησης των λαϊκών αιτημάτων σε επίπεδο πόλης, συνοικίας και χωριού, αλλά σαν ένας διαχειριστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αποτελούν την μήτρα των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ήταν το ζητούμενο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας.
Σαν «νομοτέλεια» παρουσιάστηκε το πρόβλημα που θέτει η νέα μεταρρύθμιση της προσφάτως μεταρρυθμισμένης ΤΑ, με πλήρη αποδοχή από το σύνολο των συμμετεχόντων εκτός μιας λαμπρής εξαίρεσης. Τον πρόεδρο της κοινότητας Σουλίου, ο οποίος αμφισβήτησε από τα μέσα την νέα διαδικασία συγκεντροποίησης της εξουσίας που επιχειρείται.
Αν ο Καποδίστριας Ι διεύρυνε δραματικά το έλλειμμα δημοκρατίας, δένοντας ασφυκτικά την ΤΑ στην κεντρική εξουσία, αχρηστεύοντας τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων και κυρίως αποκλείοντας από την ΤΑ κάθε πολιτική δύναμη που ξεφεύγει από το δικομματικό σύστημα, αυτό το έλλειμμα θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις στους νέους γιγαντωμένους Δήμους που επιβάλει η ΕΕ. Ο Δήμος επιχειρηματίας και φορομπήχτης, αστυνόμος και μάνατζερ, υπεργολάβος της κρατικής εξουσίας, που έφερε ο Καποδίστριας Ι γιγαντώνεται επικίνδυνα, πνίγοντας δημοκρατικά δικαιώματα και παραδόσεις .
Αυτό ήταν το μήνυμα που έδινε και η απαράδεκτη αντιδημοκρατικότατη συμπεριφορά του Προεδρείου της ΤΕΔΚ, με ευθύνη του Προέδρου της, να μην επιτρέψει να εκφραστούν οι παραπάνω απόψεις, με τον αποκλεισμό του υπογράφοντος από το βήμα, λέγοντας χωρίς καμιά αιδώ ότι η εκδήλωση αποτελούσε κλειστή συνέλευση της ΤΕΔΚ, άσχετα αν αμέσως μετά δόθηκε ό λόγος σε άλλον ομιλητή μη μέλος της συνέλευσης, πλην όμως «ημέτερου». Όταν ο πολιτικός τσαμπουκάς από εκλεγμένους έρχεται να αντικαταστήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, που με αγώνες έχουν κατοχυρωθεί στον λαό μας, η σήψη έχει προχωρήσει πολύ και απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση των δημοκρατικών αποθεμάτων αυτού του τόπου.

Χόβολος Θεόδωρος
Κτηνίατρος
Εκπρόσωπος της «Θεσπρωτίας της Αντίστασης και του Αγώνα»


Εμφανέστατη ήταν η αγωνία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πλήν όμως εμφανέστατη ήταν και η συμφωνία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιβάλλεται από την ΕΕ μέσω των ΣΔΙΤ.

Καμιά κριτική για τα αποτελέσματα της ΠΑΣΟΚικής μετρρύθμισης στην ΤΑ, που με δραματικό τρόπο βιώνει το σύνολο της χώρας. Καμιά νύξη για την τεραστίων διαστάσεων βεβαιωμένη διαφθορά, που μαστίζει τους δυο βαθμούς της και καταφανής συμφωνία στο δίπολο «κράτους στρατηγείου»-«δήμου επιχείρησης», στυλοβατών του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, απαίτηση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, που σαρώνει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις. Καμιά κουβέντα για τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας, που συντηρούνται στους δήμους με απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους, συμβάσεις χρόνου, ωρομίσθιους, μισθώσεις έργου, αποσπάσεις, που κρατάν σε σκόπιμη ομηρία πλήθος κόσμου. Οι ψίθυροι για την μη απόδοση πόρων από το κεντρικό κράτος ούτε αιτιολογήθηκε ούτε καταγγέλθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου