Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Για το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου :ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Πρώτο θετικό βήμα, η αγωνιστική συγκέντρωση στο Μαργαρίτι

Πλαστές αποκαλύπτονται προοδευτικά οι διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις για στήριξη του αγώνα των Καρβουναριτών, από τους θεσμικούς φορείς του Νομού, οι οποίες δίνονταν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην προεκλογική περίοδο. Ένας αγώνας για να αποτραπεί η βαθμιαία εξέλιξη της Θεσπρωτίας σε χώρο διάθεσης των κάθε είδους αποβλήτων της Ηπείρου (ΧΥΤΑ-Καλαμάς κλπ.), την οποία ονειρεύονται για διαφορετικούς λόγους διάφορα επιτελεία. Αυτή η σαφής ένδειξη έρχεται μετά τους τελευταίους χειρισμούς στο ζήτημα του περιβόητου πλέον δεύτερου ΧΥΤΑ στο Νομό μας. Του Διανομαρχιακού ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, 400 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, στην καρδιά της μεγαλύτερης κτηνοτροφικής περιοχής του Νομού, που θα εξυπηρετεί και το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Πρέβεζας και ιδιαίτερα το παραλιακό του κομμάτι.
Και αυτό γιατί, ενώ από τα μέσα Μαρτίου ενεργοποιήθηκε το τελεσίγραφο της Περιφέρειας για συγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ, καμία απολύτως κίνηση δεν πραγματοποιήθηκε που να αντιστρατεύεται, την φιλοσοφία του άστοχου και απαράδεκτου Περιφερειακού Σχεδιασμού, που χωροθετεί δύο ΧΥΤΑ στον μικρότερο Νομό της Ηπείρου. Ενός σχεδιασμού που υπακούει στις οδηγίες της ΕΕ και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Καμιά παρέμβαση δεν ενεργοποιήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που θα «έβαζε τα στήθη της για να μην πραγματοποιηθεί ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι».
Καμιά κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια για το μεγάλο ζήτημα της πρόληψης και μείωσης των σκουπιδιών. Εκκωφαντική η σιγή για προγράμματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, όταν ακόμη και σε γειτονικούς νομούς εφαρμόζονται ήδη. Απαξίωση των αρχών της αντιμετώπισης της ρύπανσης στην πηγή της, της κεντροβαρικής θέσης των ΧΥΤΑ, της μείωσης του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους μεταφοράς, βασικών αρχών, σε κάθε πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κομπογιαννίτικη σιγή και από τον Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς. Αντί να διατυπώσει συγκεκριμένα αιτήματα, που να διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον της περιοχής, την προστασία των υφιστά-μενων παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνένοχος μάλλον, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αντί να στήνει μέτωπα μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, ενάντια στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας, έσπευσε να πάρει μέρος στη συνεδρίαση στο Μαργαρίτι, για τη σύσταση του φορέα Διαχείρισης. Αντί να ενεργοποιήσει και να καλέσει σε στήριξη το σύνολο του Θεσπρωτικού λαού, σκέφτεται μάλλον τα ανταλλάγματα. Αντί να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, έτσι όπως οργανώνεται αποτελεί όνειρο των διορισμένων Περιφε-ρειακών διαχειριστών, φαίνεται να «λιγουρεύεται» τις νέες δυνατότητες διεύρυνσης της πελατειακής σχέσης,
Η συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Απριλίου, ήταν αποκαλυπτική. Αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη και κατηγορηματική στήριξή του στο Τοπικό Συμβούλιο Καρβουναρίου, που εναντιώνεται στην κατασκευή του Διανομαρχιακού ΧΥΤΑ. Τώρα πια με τον πιο επίσημο τρόπο, φαίνεται να συντάσσεται με τους σχεδιασμούς εκείνους, που θέλουν με κάθε κόστος, να «κρύψουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», νομίζοντας ότι έτσι θα κρύψει και τις τεράστιες ευθύνες που το βαραίνουν.
Ένα πρώτο μήνυμα της αποφασιστικότητας και της ενότητας των κατοίκων, πρέπει να πήραν όλοι, με την μαζική, μαχητική συγκέντρωση στο Μαργαρίτι, όπου «στα κρυφά», μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ηγ/τσας και Προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, θα συνεδρίαζαν οι εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ και των Δήμων Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, που εντάσσονται στον σχεδιαζόμενο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης. Η μαχητική παρουσία του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης και αποτελεί ένα θετικό βήμα για την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα.
Ο εν εξελίξει αγώνας, στον οποίο βρίσκονται οι Καρβουναρίτες πρέπει να στηριχθεί, να διευρυνθεί και προοδευτικά να κλιμακωθεί. Αφορά το σύνολο του Δήμου Παραμυθιάς, αφορά το σύνολο του Θεσπρωτίας, που αν και ο μικρότερος και φτωχότερος Νομός, καλείται να δεχτεί δύο από τους τέσσερεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Είναι αγώνας ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης, που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα και σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά το κέρδος. Πρέπει άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει θέση στο ζήτημα. Να τοποθετηθούν ανοιχτά κόμματα, φορείς της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, αλλά και ο βουλευτής του Νομού και υφυπουργός της κυβέρνησης.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΕ «ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ» ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΕ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ
«Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου