Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Στα απύθμενα βάθη της υποκρισίας
η υπόθεση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Να πούμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους….

Δεν έχουν τελειωμό τα ψεύτικα τα λόγια, οι προσποιήσεις, οι υποκρισίες και οι υποβολιμαίες παρεμβάσεις στη υπόθεση του δεύτερου ΧΥΤΑ, που υλοποιείται στον Νομό μας. Με αρχή το μακρινό πλέον 2003, το σχέδιο μετατροπής της Θεσπρωτίας σε σκουπιδότοπο της Ηπείρου, ήπια και αργά στην αρχή-με πιο γρήγορους ρυθμούς αργότερα-με την κρατική τρομοκρατία και το βούρδουλα του αστυνόμου προχθές, σε πλήρη ευθυγράμμιση στις κυβερνητικές επιδιώξεις των τοπικών θεσμικών οργάνων σήμερα, προχωρά σταθερά και αδιατάραχτα. Η προώθηση της υποβάθμισης του τόπου, προχωρά μαζί με την καριέρα διαφόρων πολιτικών προσώπων και την άλλοτε ανοιχτή και άλλοτε καλυμμένη συνενοχή των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Από την επικρότηση του απαράδεκτου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου και την ομόφωνη έγκριση της μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής του κ. Λιάκου, περάσαμε στην εξ αποστάσεως, ψηφοθηρική στήριξη των κατοίκων του Δ. Δ. Καρβουναρίου.
Από το «δεν γίνονται αυτά τα έργα με αστυνομικά μέτρα» και το «απαιτείται η κοινωνική συναίνεση» του υφυπουργού κ. Μπέζα, περάσαμε στην «αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου»! Από το «θα βάλω τα στήθη μου» του κ. Γιόγιακα περάσαμε στην αδυναμία της παραμικρής αμφισβήτησης στους κυβερνητικούς προϊστάμενους.
Από την καθυστερημένη αντίδραση στο έργο του Δήμου Παραμυθιάς, περάσαμε στην αδιαφορία και την πλήρη παράδοση της ευρύτερης περιοχής κατασκευής του έργου, βορά στις ορέξεις των εργολάβων και των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Από μια πολυπληθή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ισχυρότατη θεωρητικά, μιας και συμπεριλάμβανε το Τοπικό Συμβούλιο καθώς και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παραμυθιάς) περάσαμε, σε μια άλλη εντελώς διαφορετική, ολιγομελή, που αδυνατεί να συσπειρώσει και να ξεδιπλώσει τους αγώνες που απαιτούνται.

Τώρα πια είναι φανερό σε όλους ότι μαζί με τα εξελισσόμενα έργα στην περιοχή του ΔΔ Καρβουναρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια άλλη, σαφώς πιο εκλεπτυσμένη, διαδικασία. Μια διαδικασία που σκοπό έχει να σπείρει την απογοήτευση και την διχόνοια στους δημότες της Παραμυθιάς, να τους αναγκάσει να δεχθούν σαν τετελεσμένες όλες τις συμφωνίες που έγιναν πίσω από την πλάτη τους, να δικαιώσουν, όσους καταδίκασαν τις γενεές που έρχονται και να αποσπάσουν έστω και μια κατ΄ ελάχιστο επίπλαστη κοινωνική συναίνεση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η αναδίπλωση του Δήμου Παραμυθιάς, που όχι μόνο ξέχασε τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για κλείσιμο των υπηρεσιών του και άλλα τέτοια, αλλά δεν αντιδρά, ούτε στις κατάφωρες παρανομίες του εργολάβου κατασκευής του έργου (υπέρβαση των ορίων πάνω από 10 στρέμματα), ούτε στην διαπλάτυνση του δρόμου πρόσβασης στο ΧΥΤΑ. Αντίθετα, ποιός ξέρει και με ποιά ανταλλάγματα, παραχωρεί έκταση για διάνοιξη, διπλάσια από αυτή που καταλαμβάνει ήδη ο δρόμος που οδηγεί στον ΧΥΤΑ. Η εγκατάλειψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι πρόδηλη. Και όλα αυτά με Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου έναν Καρβουναρίτη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι οι πολύπλευρες δράσεις των κυβερνητικών-κομματικών παραγόντων, από τους πιο μικρούς του ίδιου του χωριού και του Δήμου έως τους πιο μεγάλους, ώστε επιτέλους να κλείσει αυτό το λαϊκό μέτωπο στο Καρβουνάρι, όσο δυναμώνει-λίγο μακρύτερα-το άλλο τεράστιο μέτωπο που δημιουργείται, από ένα άλλου είδους «αναπτυξιακό» έργο στο Νομό μας, της διέλευσης και εγκατάστασης του εργοστασίου συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Πέρδικα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενταγμένες και οι παράταιρες φωνές στο Τοπικό Συμβούλιο, που αρχίζουν να καλοβλέπουν τώρα πια, τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχει το χωριό από την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Αλήθεια τί γνώμη έχει η αντιπολίτευση του Δήμου Παραμυθιάς, με την οποία έχει εκλεγεί το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Καρβουναρίου;

Συμπατριώτη, συμπατριώτισσα.

Η 2η Διαχειριστική Ενότητα διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, της οποίας «πρωτεύουσα» έχει οριστεί η Παραμυθιά καθώς και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης, που στελεχώθηκε απουσία του Δήμου Παραμυθιάς, από τοπικούς άρχοντες της γειτονιάς μας, θα εξυπηρετήσει σύμφωνα με την «εγκεκριμένη μελέτη» 43.672 Πρεβεζιάνους !!! και 18.452 Θεσπρωτούς. Θα μαζέψει 45.086 τόνους σκουπίδια από την Πρέβεζα και 5.602 τόνους σκουπίδια από την Θεσπρωτία.
Η εξωφρενική πορεία που ακολούθησε το έργο στην προκαταρκτική του διαδικασία, η προχειρότητα της μελέτης, όπως βεβαιώνεται από την πλευρά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, οι ύποπτες παλινωδίες του Δήμου Παραμυθιάς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο προκλητικός και ανεξέλεγκτος τρόπος που υλοποιείται η κατασκευή του, παρά την κοινωνική κατακραυγή, η απουσία οποιασδήποτε κουβέντας για την προώθηση προγραμμάτων μείωσης της παραγωγής σκουπιδιών και ανακύκλωσης, βεβαιώνουν για μια χωματερή που θα γίνει μόνιμος βραχνάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παραμυθιάς.

Αυτό το έργο δυναμίτης στην όποια αναπτυξιακή πορεία του τόπου, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Στη Λευκίμμη της Κέρκυρας μετά από 55 μέρες κατάληψη του χώρου από τους κατοίκους, ο εργολάβος αποχώρησε και το έργο σταμάτησε. Στο Ελληνικό των Ιωαννίνων οι κάτοικοι αντιστέκονται δυναμικά και η κατασκευή του ΧΥΤΑ καρκινοβατεί.

Η νέα συντονιστική επιτροπή έχει χρέος :
-Να διατηρήσει την ενότητα του χωριού και να απομονώσει φωνές συγκαλυμμένες ή και απροκάλυπτες τώρα πια, που επιβάλλονται από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, με στόχο την υπονόμευση του αγώνα.
-Να ζητήσει τη στήριξη τόσο από μέλη της προηγούμενης συντονιστικής επιτροπής, όσο και από όλους αυτούς, που είχαν συμμετέχει στους αγώνες.
-Να αποκαλύψει τους ψεύτικους φίλους και τους ανοιχτούς εχθρούς και να ανοιχτεί στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου Παραμυθιάς και της Θεσπρωτίας, γιατί η υπόθεση μας αφορά όλους.
• Ο λαός της περιοχής, ο Θεσπρωτικός λαός πρέπει να βγάλει για άλλη μια φορά, τα πικρά, αλλά αναγκαία συμπεράσματά του για το ρόλο των δυο κυβερνητικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για τους τοπικούς άρχοντες, που υποτάσσονται στα κομματικές εντολές. Ο λαός, πιο σοφός, πλέον θα πρέπει να οργανώσει και να συνεχίσει ανεξάρτητα, ενωτικά και δυναμικά τον αγώνα του.

Η πορεία των κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί στις αρχές του χρόνου δείχνουν το δρόμο και αποτελούν την μοναδική εγγύηση για ένα φρένο στη σωρεία ξεπουλημάτων που πραγματοποιήθηκαν στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα», συνεπής στη γραμμή ενίσχυσης και δυνάμωμα των διεκδικητικών αγώνων, θα στηρίξει την όποια πρωτοβουλία και την όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηγουμενίτσα 14-5-2008

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου