Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ

Με νυχτερινή έφοδο των ΜΑΤ η εγκατάσταση του εργολάβου στο χώρο του ΧΥΤΑ


Tην Τρίτη 11 Δεκέμβρη την νύχτα, σαν τους κλέφτες που δρούν στο σκοτάδι, δύο διμοιρίες ΜΑΤ εγκατέστησαν τον εργολάβο με μερικά μηχανήματα του, στο χώρο του ΧΥΤΑ, στο Καρβουνάρι.
Η προκλητική και αυταρχική επιδρομή των δυνάμεων καταστολής, προκάλεσε την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων. Άνδρες, γέροι, γυναίκες και παιδιά αμέσως συγκεντρώθηκαν και με μεγάλη αυτοκινητοπομπή-πορεία έφθασαν στον χώρο, αποφασισμένοι να σταματήσουν και να διώξουν τον εργολάβο. Εκεί συνάντησαν παρατεταγμένες τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που δεν τους επέτρεψαν να πραγματοποιήσουν την απόφασή τους. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κόσμο, που πέρασε από άλλα σημεία στον χώρο, με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία και στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, σταμάτησε τα μηχανήματα να δουλεύουν. Κατά την φάση αυτή, σε αψιμαχίες που έγιναν, τα ΜΑΤ, άσκησαν τον γνωστό ρόλο τους, απειλώντας, τρομοκρατώντας και δίνοντας κτυπήματα σε διαδηλωτές.
Προς το μεσημέρι εμφανίστηκε και ο Εισαγγελέας, από τον οποίο ζητήθηκε να διώξει τον εργολάβο από τον χώρο του έργου. Αυτό ζήτησαν και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του Δήμου Παραμυθιάς (Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΣ κ.α.) και ο Αντινομάρχης Θεσπρωτίας, δεδομένου ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κάτω από την πίεση των κατοίκων, έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Αργότερα αποχώρησαν από τον χώρο οι κάτοικοι, τα ΜΑΤ και ο εργολάβος, τα μηχανήματα έμειναν υπό φρούρηση, με την υπόσχεση να μην συνεχισθούν οι εργασίες, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
Προφανώς ήταν μια από τις καινούργιες κοροϊδίες. Παρά τις συμφωνία, με την προστασία των ΜΑΤ, ο εργολάβος προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες, αλλά οι κάτοικοι τον σταμάτησαν, καταλαμβάνοντας τον χώρο και οργανώνοντας την σταθερή παρουσία τους εκεί, υπό την συνεχή παρουσία των ΜΑΤ. Ποιες είναι τελικά αυτές οι αόρατες δυνάμεις που μπορούν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα εκλεγμένα όργανα του Θεσπρωτικού λαού (Δήμο, Νομαρχία) ;
Τεράστιες οι ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου και της Κυβέρνησης, που μετά την αυθαίρετη απόφασή της για εγκατάσταση ενός διανομαρχιακού ΧΥΤΑ μέσα στην πιο μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή του Νομού, δίπλα στα σπίτια του χωριού, προχώρησαν σε αυτήν την αυταρχική- τρομοκρατική ενέργεια, που θυμίζει επέμβαση αποίκων που ήρθαν να εκσυγχρονίσουν τους ιθαγενείς («Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα», όπως έλεγαν οι κάτοικοι).
Έτσι ηχούν παράταιρα και προκαλούν αγανάκτηση-αν δεν είναι εμπαιγμός-οι προηγούμενες δηλώσεις του Βουλευτή και Υφυπουργού Οικονομικών κ. Μπέζα ότι: «Αν δεν υπάρχει συναίνεση δε μπορεί να κατασκευασθούν τέτοια έργα. Δεν γίνονται αυτά τα έργα με αστυνομικά έργα», αφού μέ-χρι στιγμής δεν προέβη σε καμιά ανακοίνωση-δήλωση καταδίκης της όλης τρομοκρατικής επιχείρησης.
«Η Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα», που απ΄ την αρχή του αγώνα τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων του Καρβουναρίου και που βρέθηκε και την μέρα της κινητοποίησης, με αρκετούς φίλους και συναγωνιστές στο χώρο του έργου :
• Καταδικάζει την βάρβαρη, νυκτερινή, τρομοκρατική επιδρομή των ΜΑΤ, που έδρασαν κάτω από κυβερνητικές εντολές και χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων του Καρβουναρίου
• Καλεί το Θεσπρωτικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους και ιδιαίτερα το Δήμο Παραμυθιάς να πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγώνα.
• Καλεί του φορείς και τα κόμματα (που σιωπούν περίεργα μέχρι στιγμής), το Δημοτικό Συμ-βούλιο Παρ/θιάς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να καταδικάσουν την αυταρχική επιχείρηση.
• Καλεί τον Βουλευτή & Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα να πάρει ανοιχτά και ξεκάθαρα θέση στο θέμα του ΧΥΤΑ, αλλά και στο ζήτημα της επέμβασης των δυνάμεων καταστολής.

Επί τέλους δεν μπορεί η Θεσπρωτία να έχει τους 2 από τους 4 ΧΥΤΑ της Ηπείρου και κανένα Σφαγείο, ο Νομός Πρέβεζας και τα ανεπτυγμένα παράλια να στέλνουν τα απόβλητά τους στην κτηνοτροφική Θεσπρωτία, ο διαδημοτικός ΧΥΤΑ να γίνεται «εν μια νυκτί» διανομαρχιακός, λύματα και συνεχή υποβάθμιση του Καλαμά, Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, Σταθμό συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Πέρδικα, δίπλα στις πιο όμορφες παραλίες του Ιονίου .
Ο ενωτικός, δυναμικός αγώνας των Καρβουναριτών, των κατοίκων του Δήμου Παρ/θιάς και όλων των Θεσπρωτών, μπορεί να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου