Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΕΠΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ......


H ΔΕΠΑ και οι πολυεθνικές της ενέργειας επιμένουν «στον τόπο του εγκλήματος» :


«Στην Πέρδικα ο σταθμός συμπίεσης του φυσικού αερίου»
Η επιστήμη φαίνεται ότι σήκωσε τα χέρια και δεν μπορεί να βρεί άλλες λύσεις!


ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !

Στα μέσα Νοέμβρη, επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, κατατέθηκε από τη ΔΕΠΑ στο Υπουργείο με το βαρύγδουπο τίτλο (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), η μελέτη για την διέλευση του Ιταλο-Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης. Μια μελέτη που θα εξέταζε υποτίθεται εναλλακτικές θέσεις, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Πέρδικας κύρια, αλλά και φορέων του Ν. Θεσπρωτίας.
Και ω του θαύματος ! Οι πέντε εναλλακτικές θέσεις βρίσκονται πάλι στα παράλια της Πέρδικας, με προτεινόμενη μεταξύ αυτών την αρχικά προταθείσα: στη παραλία «Σοφάς» η προσαιγιάλωση του αγωγού και στη θέση «Καλύβια» ο Σταθμός Συμπίεσης.
Αποδεικνύεται πανηγυρικά τελικά ότι η χωροθέτηση του έργου έγινε με πολιτικές αποφάσεις και με βασικό κριτήριο, το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος για τον όμιλο πολυεθνικών-τραπεζών που βρίσκεται πίσω από το έργο. Οι μελέτες-όπως στην περίπτωση του Καλαμά και του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου-απετέλεσαν το «φύλλο συκής» για τη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων. Πιέσεις για το έργο ασκεί και η ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο προτεραιότητας.
Επιβεβαιώνεται τελικά ότι πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, που υποτάσσονται στις οδηγίες της EE για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που εμπλέκουν τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς. Η διέλευση του αγωγού από τη χώρα μας θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τον πλήρη έλεγχο του ενεργειακού τομέα από τις πολυεθνικές της ενέργειας και για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια τους σε βάρος των λαών, χωρίς να υπάρχουν τελικά οφέλη για το λαό και τη περιοχή, παρά τα όψιμα και εκ του πονηρού καθρεφτάκια που μοιράζει η ΔΕΠΑ σε ιθαγενείς (επιχείρηση διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο).
Mετά την κατασκευή ενός Διανομαρχιακού XYTA στην καρδιά της μεγαλύτερης κτηνοτροφικής περιοχής στο Kαρβουνάρι Παραμυθιάς, τη συνεχή υποβάθμιση του Kαλαμά, η εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης Φυσικού Aερίου στην καταπράσινη παραλιακή ζώνη Πέρδικας-Συβότων, θα προκαλέσει την οικονομική καταστροφή της περιοχής, θα δώσει τη χαριστική βολή στη συνολική υποβάθμιση της Θεσπρωτίας, αφού θα πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα την τουριστική ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή, που έχει ήδη δεχτεί τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της KAΠ και όλων των κυβερνήσεων.
Οι παιδαριώδεις ελιγμοί της ΔΕΠΑ δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους της Πέρδικας που τοποθετήθηκαν ήδη αρνητικά στη «νέα» πρόταση, που με παλαιότερες αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και με δημοψήφισμα έχουν ήδη στείλει ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση, τη ΔEΠA και στους ντόπιους κρυφούς υποστηριχτές, πως «ΔEN ΘA ΠEPAΣEI» το αντιλαϊκό σχέδιό τους και θα συναντήσουν ισχυρή τη λαϊκή αντίσταση. Από τώρα πρέπει να προετοιμάζομαστε, γιατί παρά τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και τις «ήξεις-αφίξεις» διατυπώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, θεωρεί το έργο «εθνικής σημασίας» και είναι όλοι τους ταγμένοι στο πλευρό της ΕΕ, της ΔΕΠΑ και μονοπωλίων της ενέργειας.
Ο αγώνας προβλέπεται δύσκολος, ο αντίπαλος φαντάζει ισχυρός, μπορεί όμως να αποδειχτεί «χάρτινος τίγρης». Αν ισχυροποιήσουμε το εσωτερικό μέτωπο, αν απομονώσουμε ανοιχτούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους, αν ανοίξουμε τον αγώνα σε όλη τη Θεσπρωτία, με τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε.

• Όχι στην εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα

• Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας.

• Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας είναι υπόθεση όλων μας.

• Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου