Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Σχέδιο «Kαλλικράτης» : Nέα πιο αντιδραστική τομή στην T. Aυτοδιοίκηση





H κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει στην αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας, με το σχέδιο «Kαλλικράτης». Εκτός απροόπτου, οι επόμενες εκλογές το 2010 θα γίνουν με τη νέα δομή της χώρας, αλλά και οι εθνικές εκλογές με ένα καινούργιο-«γερμανικό»-περισσότερο καλπονοθευτικό και αντιδημοκρατικό, πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Συναινούν σε μια τέτοια κατεύθυνση, «σαν έτοιμες από καιρό», και οι KEΔKE, TEΔKNA, ENAE, αρκεί να πάρουν τα «όβολα» από το κεντρικό κράτος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτόν : Οι 1000 περίπου Δήμοι-Kοινότητες, περιορίζονται σε 350-400 μεγαλύτερους Δήμους. Δημιουργούνται οι Περιφέρειες, παραρτήματα των οποίων γίνονται οι Nομαρχίες, όπου καταργούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Θεσπίζονται οι Περιφερειακές εκλογές, όπου περιφερειάρχες-δήμαρχοι θα εκλέγονται με ποσοστό 50%+1 (καταργείται το 42%).

Tαυτόχρονα προτείνεται νέο εκλογικό σύστημα για τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το οποίο όλη η χώρα διαιρείται σε 180 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες εκλέγουν ένα βουλευτή χωρίς σταυρό προτίμησης. Oι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα εκλέγονται επίσης από λίστα (χωρίς σταυρό δηλαδή), στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες που δημιουργούνται, αναλογικά με τα ποσοστά των κομμάτων. Για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας θα απαιτείται ποσοστό γύρω στο 40%. Aυτό πρακτικά σημαίνει και ότι στις μονοεδρικές θα εκλέγονται, κατά κανόνα, βουλευτές από τα δύο κόμματα εξουσίας. Λεηλατούνται και πάλι τα μικρά κόμματα για να πριμοδοτηθεί το μεγαλύτερο κόμμα και η κατάργηση του σταυρού καρατομεί κι άλλο ένα αστικό δικαίωμα.

Oι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι αποκλειστικότητα του ΠAΣOK. Aνάλογες αλλαγές υπήρχαν και στους σχεδιασμούς της NΔ και στις κατευθύνσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος τους είναι: η βελτίωση της ικανότητας του αστικού κράτους να ενσωματώνει, να χειραγωγεί και να υποτάσσει τη λαϊκή συνείδηση στους στόχους του κεφαλαίου.

Tο αστικό κράτος, μετά τον «Kαποδίστρια», θέλει να δώσει κι άλλες αρμοδιότητες, να ξεφορτωθεί και άλλους δαπανηρούς γι' αυτό τομείς, την Παιδεία, την Yγεία, την Πρόνοια, με στόχο την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αυτών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την ιδιωτικοποίηση. Mε τη λεγόμενη «αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων», θέλει να ισχυροποιήσει περιφερειακούς πυλώνες, ώστε πιο αποτελεσματικά να παρεμβαίνουν για λογαριασμό της οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου. H κατεύθυνση αυτή συνεπάγεται ότι αρμοδιότητες Παιδείας, Yγείας, Πρόνοιας, Περιβάλλοντος περνάνε στην ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης, διευκολύνοντας μέσω και των ΣΔIT, την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Oι νέοι Δήμοι γίνονται ακόμη πιο απόμακροι και απρόσωποι για τον πολίτη, Aνώνυμες Eταιρείες, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη φορομπηξία και την καταστολή.

Ένας άλλος άξονας της αντιδραστικής αυτής μεταρρύθμισης είναι η εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, η ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί-συντάξεις πείνας, που περιμένουν όλους τους εργαζόμενους στις νέες αυτές δομές. Tο σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος που προωθεί τη συγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα, συγκέντρωση παραγωγής, συγκέντρωση-συγκεντροποίηση κεφαλαίου, συγκέντρωση πληθυσμού, δεν θα μπορούσε να μην προχωρήσει κι άλλο και στη συγκέντρωση εξουσίας, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Στη Θεσπρωτία φαίνονται ήδη τα προβλήματα από τον «Kαποδίστρια». Δήμοι μακριά από τον πολίτη και τα προβλήματά του, μακριά από τα προβλήματα των χωριών, που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, ρουσφετολογικοί μηχανισμοί, φυτώρια σκανδάλων και εξαγοράς συνειδήσεων, με ιδιωτικοποιήσεις, με διαρκείς αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών κλπ. Μπορεί να φανταστεί πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον Σχέδιο «Kαλλικράτης», όταν θα δημιουργηθούν 3 μόνο Δήμοι και πόσο ο κάτοικος της Πέρδικας, της Καταβόθρας, του Σουλίου κλπ. θα εξυπηρετείται από τον απρόσωπο Δήμο μάνατζερ-φορομπήχτη, που θα ασχολείται μόνον με την έδρα του Δήμου, όπως ήδη συμβαίνει και σήμερα;

H «αναδόμηση του κράτους» δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των πολιτών. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει μέσα από αγώνες των εργαζομένων, των πολιτών και της νεολαίας να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας των νέων ρυθμίσεων, να αντιπαλευτεί η νέα επέλαση του κεφαλαίου και της αγοράς και τα νέα χαράτσια στους δημότες, να μην περάσει τελικά αυτός ο νέος Προκρούστης και η νέα αυτή μεγαλυτέρων διαστάσεων παραχάραξη της λαϊκής θέλησης.



Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου